A Mura Árja Nemzetközi Kenutúra időpontjai:

MURA ÁRJA NEMZETKÖZI VADVÍZI KENUTÚRA 2024.

Az Odysseys Kenu Club által kidolgozott vízitúra útvonal 1989

Az Odysseys Kenu Club & Zala Zöldje,Mura Árja Egyesület Nemzetközi Vízitúra Útvonala:

Vízi túraútvonal:

 Bad Radkersburg:107.fkm.-Őrtilos:0.fkm.

WW1.(WWC)

Vízitúra táv:107.fkm.

Ausztria-Szlovénia-Horvátország-Magyarország EU.

Túranapok száma:4

A részletes túratervet lásd a menüpont alján.

 Vízitúra Időpontjai:

2024.Junius 15-18

Július 13-16

Augusztus 3-6

Szeptember 7-10

"Ha a dátum valami oknál fogvanem felel meg,hívjatok bátran és,ha meg tudjuk,megcsináljuk a vízitúrát nektek az általatok megálmodott időpontban."

Amit a Mura Árja Nemzetközi Vadvízi Kenutúráról elméletben tudni érdemes:

Mura Árja Nemzetközi Vadvízi Kenutúra alapjait,az 1989.-től 1992.-ig terjedő időszakban végzett feltáró jellegű kenutúrák végeredményeképpen,1993-ban,mi egy maroknyi lelkes zalai kenus,az Odysseys Kenu Club tagjai teremtettük meg.

De ennek az "alapnak" a megteremtéséhez,igen csak meredek szárazföldi és meglehetősen kanyargós víziút vezetett.Olyannyira színes és izgalmas maga a "történet",hogy úgy hiszem érdemes nektek- ha csak dióhéjban is - bemutatnom azt...vagyis leírnom a Murakenu történetét,a mi történetünket.

Nézzük hát az előzményeket:

Azt,hogy 1993-ban már törvényes keretek között meríthettük bele a Mura éjszínű vízébe az evezőinket,az egy 4 évig tartó küzdelem győzedelmes kimetelének köszönhető.De mi volt ez az elkeseredett küzdelem,ez a nagyszerű harc?

A Mura felszabadításáért folytatott Szabadságharc.

Ezt a vérnélküli háborút,mi az Odysseys Kenu Club kenusai kenukkal,a Határőrség pedig tíltásokkal telerótt llevélpapír halmokkal vívta meg. 

Talán nem mindenki tudja azt,hogy az úgynevezett "átkosban" nem különösképp tombolt a Szabadság Szele... és ebből a - biztos ami biztos - ha mindenki nyugton marad a fenekén - vaskalapos hozzáállásból fakadóan a határfolyókon sem igen élvezhette senki az evezés üdítő örömeit.

Valójában,csak a határőrízetszervekkel folytatott,hosszú - hosszú,kínkeserves levelezgetés pozitív következményeképpen,a nagykegyesen odavetett "igenlő" válasz után engedték ráülni,például az Ipoly szígorúan örzött határszakaszaira a "különcködő kenusokat"...

De a Murán más volt a helyzet...

Határvízi engedélyt kérni a Murára,a már említett "átkosban"?...és,hogy meg is kapjátok azt?...

A válasz:az "holtbiztos",hogy NEM...teljesen kizárt,hogy IGEN...lehetetlen,sőt mi több az óhaj formabontó...hallatlan....vagyis a Határőrség válasza:

NEM és kész.

Punktum!

Tehát a hatóságok semmilyen szín alatt sem adtak ki semmiféle engedélyt,semmiféle kenusoknak.

Aztán megtörtént a (R)endszerváltás.De a Határőrség ahelyett,hogy rendszert váltott volna...az új írányt vett friss szelek suttogására totál süketen,egyre csak "kötötte az ebet a karóhoz" és egyáltalán nem tágított korábbi,ránk nézve igen csak káros és érthetelen magatartásától.Vizsla módra tovább vizslatta a határt,egyre csak szajkózva,szánalmas hivatalos szókincsének romjain:

NEM! és NEM! Nem érted,hogy NEM LEHET? AKKOR SEM!

De szerencsénkre,mi fiatalok voltunk(vagyunk),bátrak és elszántak, ezért belenyugodni sem tudtunk a Határőrség szerinti megvétózhatatlan tiltásba,a Lenin szoborként ránkmeredő hivatalos papírokon éktelenkedő:NEMLEGES válaszba.Aztán szép lassan,mintegy 3 év alatt,nagy nehezen feltörtük a "diót" és megszületett 1993 nyarán a Csoda,a hivatalos:

Mura-Dráva Odysseys Nemzetközi Vadvízi Kenu Túra 1993

Az a bizonyos,fennen már említett,"kezdetek - kezdete" 4 évében,határvízi kérelmekkel bombáztuk konok és illegális kenu- túrákkal zaklattuk a határ őreit.Kenuinkkal bejártuk mi a Lendva,a Kerka,a Mura,de még a Dráva egyes szakaszait is...Még a tűzparancstól sem megrettenve,eveztünk és eveztünk,mindenre elszántan és törvénytelenűl,itt a Nyugati Végeken.

Összeszámolni sem tudom,hogy 1989 és 1991 között hány alkalommal tartóztatott bennünket fel majd kisvártatva le a Határőrség...majd tartott fogva bennünket,joggal vagy jogtalanul,a fene bánja már...

Késöbb,miután rájöttünk,hogy ez így nem mehet tovább.Helyi csatározásokkal nem tudjuk felmorzsolni a makacskodó határőrizeti szervek konok ellenállását,bevetettük hát a "Csodafegyvert". Fegyverünk hatása minden elképzelést felűlmúlt...

Az Offenzíva: 

1992-ben,a szlovéniai Radencitől,három országon át - teljesen törvénytelen módon - leeveztünk Muraszemenyéig..Mert érvényes határvízi engedélyt ez alkalommal sem kaptunk,horvát testvéreink segítségére szorultunk,csak így tudtuk tesztelni "Csodafegyverünk",a határőr bürokráciára mért hatását.Amikor Letenyén megjelentünk,a Határőrség számára már nyilvánvalóvá vált,hogy az ellenfél makacs,nem fél semmitől,lerázhatatlan és mindenre elszánt.Mind a két fél tudta,hogy a küzdelem az utolsó fázisához érkezett. Eljött a "kenyértörés" ideje.

Deffenzíva:

Miután mindenféle "papirok" nélkül,"teljesen törvénytelen módon" ,de sikeresen leeveztünk a szlovéniai Radencitől (97.fkm) Magyarországra - a legnagyobb bánatunkra - a továbbevezést a hatóságok megtiltották.Vagyis a Vízitúra folytatását teljesen lehetetlenné tette,mint Zagreb mint Budapest számunkra teljesen érthetetlen,elutasító hozzáállása és a elharapodzó Délszláv Háború réme...Így hát a nyomunkban futótűzként terjedő hírrel,"Hallottad? Nem? Képzeld az egerszegiek leeveztek a Murán! Nahát!"- csalódottan átmentünk evezni a Rábára.

Mérleg:

Szlovénián és Horvátországon át hivatalos engedélyek nélkül leeveztünk a Murán Magyarországra.Az hogy nem rendelkeztünk hivatalos "papírokkal" nem a mi hibánk,mert mi kérelmeztük amazokat.(3 év alatt egyszer sem kaptunk)

Egyértelműen bebizonyítottuk a Határőrségnek,hogy elszántságunk - szó szerint -nem ismer határokat,ha evezésről,vagy a Szabadság illetve a Természet szeretetéről van szó.1992-ben vízitúránkkal precedenst teremtettünk a Mura folyón,vagyis "megtörtük a jeget" 

Egyszer és mindenkorra egyértelművé tettük a hatóságoknak,hogy az EVEZÉS nem jelent semmiféle veszélyt a nemzetközi kapcsolatokra,sőt csak erősíti azokat.Vagyis úttörő munkánkkal megteremtettük a vadvízi evezés és a vízitúrizmus lehetőségét folyónkon a Murán.

Merész tettünkkel együttműködésre késztettük ,vagyis "egy csónakba" édesgettük a szlovén a horvát és a magyar határőrizeti szerveket,hogy ezek után vegyék már tudomásul a civil akaratot is

.És ami a fő,jól szórakoztunk,férfias munka volt és közben senkit sem lőttek le.

 

A Megtorlás:

Ősszel aztán behivattak a nagykanizsai Határőrségre.Miután a végrendeletemet a konyha asztalon hagytam,megjelentem bíráim elött.De ahelyett,hogy kényszer besorozással a Határőrség soraiba kényszerítettek volna,a legnagyobb és őszinte elképedésemre,a Határ Úrai megelőlegezték nekünk a jővőbeli határvízi engedélyeket.Ekkor döbbentem rá,hogy győztünk,és az emberek nem is olyan rosszak...sőt mi több,igenis jók...

A Mura Árja Nemzetközi Vadvízi Kenutúra és a Mura - Dráva Odysseys Nemzetközi Kenutúra Ősképe

1993 forró nyarán az ausztriai Spielfeldtől (135.fkm.),a Mura ww2 kategóriájú sellős szakaszait leküzdve,majd kiérve a Drávára,2 hét alatt 293 folyamkilómétert evezve,a Baranya-megyei Drávaszabolcsig hajóztunk (78.fkm.).

E lelkesítően szép és sikeres kenutúra hatására dolgoztuk ki a Mura alsó és középső (Derék-Mura) szakaszát bemutató Mura Árja Nemzetközi Vadvízi Kenutúrát, amit most sok-sok módosítás után újra megrendezünk.

A Mura Árja Vadvízi Kenutúrát 1993-óta 14.alkalommal rendeztük meg,mindenki nagy örömére,körülbelül 320 szerencsés résztvevővel.

Ne sokat vacakolj,hajózz hát be te is a szerencsések körébe!

Szállj hát vízre velünk és ízleld meg a Fekete Folyó a Mura tajtékát,az Alpokból előtörő ellenállhatatlan őserejét!

Ismerd meg a szlovén a horvát emberek vendégszeretetét,a Levidéki,a Mura-menti magyarok legendás emberségét, segítőkészségét.

Légy hát a vendégük, vendégünk te is,és az áldott de megzabolázhatatlan erejû Mura nyujtotta élményektől gazdagon, boldogan térsz majd otthonodba,haza.

Mura Árja Nemzetközi Vadvízi Kenutúra 2024.

 Bad Radkersburg:107.fkm.(A.) – Õrtilos:0.fkm.(H.)

Túra táv:107.fkm.(ww1)

Túra napok száma:4

1.Bad Radgona–Mursko Sredisce (SLO.–HR.) 107.–71.fkm.(ww.1)

2.Mursko Sredisce–Muraszemenye (HR.–H.) 71.–45.fkm.(ww.1)

3.Muraszemenye – Molnári (H.) 45.-12.fkm.(ww.1)

4.Molnári – Õrtilos (H.) 12.-0.fkm.(ww.1)

A Mura Árja Nemzetközi Vadvízi Vízitúrát az általatok kivállasztott időpontban is lehet teljesíteni.

Mi az Odysseys Kenu Club & Zala Zöldje, Mura Árja csapata vállalja: kenuk és felszereléseik,a szállítás,a túravezetés,az engedélyek,a kisérőautó, + a napi egyszeri KÖZÖS főzés és a camping platz biztosítását.

A vízitúrát naponként és szakaszonként is lehet teljesíteni. Maximált létszám 24 fő.Nevezés:30 nappal a vízitúra előtt.

Résztvételi díj:8500ft./nap/fő

Teljes vízitúra ára:4 nap:.34000.ft./fő

Ha tényleg szeretnéd,hogy egy megismételhetetlen CSODÁBAN,igazi hamísítatlan KALANDBAN legyen részed,ne sokat vacakolj,nevezz be,tarts hát te is velünk!

Keressetek:e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Meglátjátok,garantáltan felejthetetlen élményekben részesít bennünket majd ez a földre szállt csoda a megzabolázhatatlan erejû alpesi folyó,a Mura.

Telefon: Balaton jános  "Murafia - Poey" 06 20 463 0577

Kalandra fel!

Legyen ez egy csodálatos barátság kezdete!